Günaydın Hayırlı Sabahlar,Güzel Bir Pazartesi Olsun Herkese!!!
İzleyicilerimden "Tülin Hanım neden zeytinyağlı yaprak sarmanın tarifi yok blogunuzda" şeklinde bir soru gelince gerçekten 10 senedir çeşitli sofralarda resimleyip bahsettiğim çok bilindik sarmanın tarifini yazmamışım...Büyük eksiklik deyip hemen harekete geçtim ve bayramda sardığım ve fotoğraflarını çektiğim dolmanın ki gerçekten dolmalarım beğenilir,tarifini vermek istiyorum...
7 den 70 e herkesin severek yediği,sofraların baştacı zeytinyağlı yaprak sarma
her ne kadar da zahmetli olsada yemesi bir o kadar lezzetli...
Yeterki saracağınız yaprak ve hazırlanan iç malzeme güzel olsun...Kalem gibi upuzun dolmalardansa orta boyda sarmak en iyisi çünkü uzun dolmaların iç malzemesi az olduğundan sadece yaprak yiyor hissi veriyor...O nedenle orta boyda ve iç malzemesi daha bol olarak sarıyorum...
Tarifimiz Şöyle;
---------------------
- 1/2 kg üzüm yaprağı(salamura veya taze olabilir)
- 1-2 baş soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 1/2 demet dereotu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı zeytinyağı içine
- 1 su bardağı zeytinyağı pişerken üzerine
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 adet kesme şeker
- 1/2 limon suyu
- 2-3 yemek kaşığı nane
YAPILIŞI:
- Yaprağınız salamura ise öncelikle sıcak suda biraz bekletip,tuzunu akıtın ve bir tenzerede haşlayıp,ocağın altını kapatın...Taze ise yıkayıp,direk haşlayın...
- Soğanları soteleyip,zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun ve yıkanmış pirinci de içine alarak kavurmaya devam edin...
- Daha sonra bir yemek kaşığı salça,tuz,karabiber,pul biber,tarçın,dereotu ve kesme şekerini ekleyin ve üzerine 2-3 parmak çıkacak kadar su ilave ederek pişirmeye bırakın...
- 1/2 limonun suyunu ve nanesinide ekleyin...
- Ben iyice pişiriyorum pilav gibi,biraz pişmemiş olursa sardıktan sonra ne kadar pişirsenizde diri kalıyor pirinçler...
- Daha sonra sarma işlemine geçiyoruz...
- Ben küçük bir tepsi veya büyük bir tabak içinde kök kısmı bana gelecek şekilde içine bir kaşık iç pilavdan koyarak,yanlarını içe katlayarak sarıyorum...
- Tencerenin dibine bir adet sade yaprağı açarak seriyorum ve üzerine sardığım dolmaları yerleştirip,su ilave edip,bir bardak da zeytinyağı dökerek pişiriyorum...
- Dolmalarınızın açılmaması için üzerine düz bir porselen tabağı ters çevirerek kapatıp pişirebilirsiniz ...
- Dilerseniz pişerken yarım limon daha sıkabilirsiniz...
- Limon dilimi sakın koymayın derim,acımsı bir tat veriyor limon kabuğundan dolayı...
- Arzu ederseniz içine kuş üzümü ve dolmalık fıstıkda ekleyebilirsiniz,bizim evde sevilmediğinden ben kullanmıyorum...
- Kolay gelsin ,yapanlara afiyet olsun....
Şen ve Esen Kalın!!!